KANELBULLE BAK


Vetebullar (grunddeg)
Ugn 250 grader, 8-10min
150g margarin eller smör
5dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk kardemummakärnor eller 2 tsk malen kardemumma (fungerar utan också, vi hade inte i det)
ca. 1,3 liter vetemjöl
Gör såhär:
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är ljummet, ca 37grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, nystött eller malen kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdig när den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk. Ställ degen dragfritt. Jäs till dubbel storlek.
Arbeta degen några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Degen är färdigknådad när den släpper bord och händer. Skär man ett snitt i degen, ska den ha jämn porighet. Är den storblåsig har man knådat den för lite. Kavla ut degen till en stor fyrkant. Lägg sedan på fyllningen, därefter rullar du ihop degen så att det blir som en rulltårta. Dela sedan rullen på mitten tills det blir små bullar.
Fyllning:
75-100g margarin eller smör
1 dl socker
2 tsk kanel
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker, hackad sötmandel
Kommentarer
Trackback